La Serena

Imorgon åker jag och Sarah till La Serena, det är en liten liten by/stad i Chile. Inte mycket att göra kvällstid, vilket är bra då jag inte är helt kry, men tydligen ett ställe man ska besöka när man är i Chile. Det är även känt för sin pisco!
Min spanskagrupp åkte dit i Juli när det var vinter här. Jag är glad att jag inte följde med utan väntde till sommaren. Det regnar 4 ggr/ år i La Serena och de hade regn 3 dagar! Riktig otur. Nu är det ju fint väder och varmt i Chile så vi kommer få fint väder hoppas jag på då det finns fina stränder i La Serena. Bussen går kl 13.00 imorgon och tar ca 6 timmar. Vi har reserverat ett hostel :)
Såhär ser La Serena ut



Härlig strand (hoppas det ser ut så på riktit också) där vi kommer spendera en av de 4 dagarna!



Vi kommer åka till den kända pingvin ön en dag!





En dag kommer vi troligtvis åka till ett ställe som heter Valle del Elki





En kväll kommer vi gå till ett naturreservat där man kan se dom klaraste och flesta stjärnorna i hela Chile!

Uppdatering..

Jag har nu legat hemma i sängen dag som natt sen i lördags morse.. Alltså i snart 6 dagar och jag börjat bli riiiiktigt trött på det :/ Min lärare fick nog och ringde läkaren åt mig, hon har tjatt på mig hur länge som helst att jag borde gå till sjukhuset men jag har alltid skjutit upp det. Hemma i Sverige är de värdlösa, tar sig en titt på en och säger att man är frisk, så varför betala dyra pengar och spendera tid för att gå här har jg tänkt. Men lika bra att få det gjort nu.. Jag fick en tid samma dag (igår).. En kompis till mig som heter Felipe följde med. Han pluggar till läkare så kunde hjälpa mig plus vara tolk. Eftersom jag varit sjuk i snart 2 månader och aldrig blivit frisk så skickade doktorn vidare mig för prover. Han var orolig för körtelfeber då symptomen stämmer in, men jag hoppas inte!!! 4 veckor till i sängen då. Hur som helst, imorse följde Christian med mig till Clinica Santa Maria. Jag tog masssa olika blodprover, röntgade lungorna (vet ej varför men de tyckte att det var nödvändigt), och kissprov. Felie känner några som jobbar i labbet på Santa Maria så han ringde och skynda på processen så istället för att testerna ska bli klara på tisdag får jag allt klart till imorgon bitti!! :) Sen ringde han och bokade tid hos en specialist som kommer ge mig det slutgiltiga svaret.. Hahha låååång process, och dyr! Hitills har allt kostat 125 000 pesos (!!!!) och jag är säker på att specialisten kommer kosta 40 000 pesos till.

...

Jag fortsätter att vara sjuk.. Igår gick jag upp tidigt, åkte till skolan och gjorde en 3 timmars tenta i Language och Comminication, det gick helt okej. Sen åkte jag hem och la mig och vila, men var tvungen att plugga för ett prov jag hade idag. På eftermiddagen kom Chiristian förbi med medicin (tabletter och ett astmaspray för att andas bättre).
Imorse gick jag upp kl 6.30 för att åka till skolan för min andra tenta som var riktigt svår faktiskt. Jag har nog klarat båda tentorna, men jag vill ha högsta betyg, eller åtminstående en 6a, för om jag får en 6a i snitt på allt kommer jag inte behöva för sluttentorna. Det betyder att jag redan klarat mig i alla kurser då. Det skulle vara väldigt skönt! :) Vi får se hur det går...
Nu är jag klar för veckan med tentor iaf, jag ska se till att vila upp mig för på lördag blir det av till La Serena i 4 dagar, ligga på stranden, pingvin safari och stjärnobservatorium :) Det ska bli jätteroligt!

Oroligt i Santiago

.. det börjar nog bli på snäppet farligt. Eller inte för mig, jag är jag är inte där det händer, jag håller mig hemma dom dagarna. Men jag bor på Vicuna Mackenna, en väldigt central stor gata. igår hörde jag skott..
Jag tror det här visas på nyheterna hemma i Europa, om allt som händer i Santiago och i Chile. Eller? Det här kommer bli en del av Chiles historia.. Demonstrationer och protester för att utbildnong ska vara gratis och en möjlighet för alla. Okej för att man kämpar för något men att börja förstöra staden och attackera poliserna och kyrkor, affärer och allt möjigt, då går det för långt. Visst, utbildningen här i Chile är dyr, för att ha råd att sätta sina barn på Universitet måste man ha pengar, men att förstöra staden hjälper inte!! De förstör för flera miljoner pesos! Tänk så många som hade kunnat få en utbildning för dom pengarna.
Jag blev tillfrågad om jag ville ställa upp i en intervju på tv, där jag skulle vara med i en debatt och prata om hur utildningen är i Sverige och att dom borde införa samma system i Chile. Jag tackade nej!
Oroligheterna i Chile har trappats upp. Vissa dagar värre än andra. De har bränt kyrkor, slagit sönder trafikljus, anlägger bränder på gatorna, kastar stenar och massa anat och polisen svarar med att spruta ut vatten och gas!
De dagar när det är som värst blir vi rådda till att inte komma till skolan om det är demnstrationer nära ens hem.

Sjukling :(

Vaknade upp lika sjuk idag också :( Men så otroligt hungrig. Kylen är tom, frysen är tom och skafferiet är tomt.. Sarah är bortrest över helgen med sina föräldrar så jag är ensam hemma. Skriver då på facebook "Tengo mucha hambre.. pero estoy enferma con fiebre, asi q no puedo ir a comprar algo, NO comida en casa y no saldo en mi celu para llamar a domicilio :(..... " Vilket betyder "Jag är jättehungrig, men jag är sjuk med feber och kan inte gå ut för att köpa något, jag har ingen mat hemma och inga pengar på mobilen för att beställa hem mat :("
Vad händer då ca 10 min senare? Jo jag får ett sms att min mob är påfylld med 3000 pesos och sedan knackar det på dörren. Då har Christian laddat på min mobil och beställt hem mat till mig, både till lunch och middag. Han är så underbar! Han tar verkligen han om mig och behandlar mig som jag alltid velat bli behandlad. Varför bor han på andra sidan jordklotet :(
Egentligen vill jag bara sova nu, men måste plugga :/ Har language och commincacionprov imorgon och grammatikprov på tisdag. Efter det ska jag bädda ner mig och titta på Astrid Lindgrensfilmer jag laddar hem (Pippi på de sju haven, Pippis första skoldag, Lotta på Bråkmakargatan och Bröderna Lejonhjärta)

Bahia Iglesa eller Playa la virgen

Jag är så glad, för jag har ändrat biljetten hem till Sverige :) Stannar 2 veckor till, så kommer hem till Suecia 23 jan, terminen börjar 25 jan. Mycket bättre än att komma hemm den 9de. Vill ju njuta av sommaren här och helt inte alls behöva komma till kylan och vintern. Så jag är nöjd :)
Iallafall, jag ville ju till Brasilien, men skulle troligtvis ha åkt själv eftersom ingen kan åka i jan. Men pappa tyckte inte alls om den iden, han tror att det är för farligt. Det är det inte, jag trodde att Chile skulle vara farligt, men allt beror på ju vilka områden man rör sig i och hur man beter sig. Det skulle ha varit lungt, meeeen jag har kommit på ett annat alernativ. Vill ju ha strandsemester innan jag kommer hem till Sverige, åka till ett paradis och bara ha det skönt 2 veckor. 6 tim från Santiago ligger Bahia Iglesa! Dit vill jag :D
Jag funderar också på Playa la Virgen.. Vad ska jag väälja? :) Ligger också i Norra Chile.
Egentligen spelar det inte så stor roll vad det blir, båda är perfekta :)

SJUK :(

Nu är jag sjuk.. igen....! Jag började känna av det i torsdags redan. Men trodde att jag bara inbillade mig, är ju typ expert på att TRO att jag är sjuk. Igår under festen mådde jag bra, men när jag vaknade i morse mådde jag verkligen SKIT!! Mina öron gjorde så ont (båda två) att jag bara ville fortsätta sova, halsen gjorde ont, näsan rann och jag hade världens huvudvärk och 38 grader feber. Så himla tråkigt, för idag är det Javis och Tarus födelsedag.. Dom sk ha en stor fest hemma hos Taru. Kl 5 började det, barbeque vid poolen och sen fest med allla intercambios plus chilenarna på kvällen. Hade verkligen sett fram emot den kvällen, istället liggger jag hemma i sängen och ska snart kolla på Karlsson på taket. Christian kom hit efter sitt jobb, han tog en titt på mig och sa "Du ska inte ut ikväll, du ser helt förstörd ut".. Jag ville egentligen bara ligga hemma, men jag kände mig samtidigt jättedum som inte kom på festen, för jag vet hur mkt Javi sett fram emot det! Men Christian har rätt, jag har gått med en förkylning i 2 månader nu som aldrig riktigt går över helt, därför blir jag sjuk hela tiden, det behövs ingenting för att jag ska bli sjul.. Han gick iväg och köpte Kinamat till oss sen har vi kollat på roliga klipp på youtube hela dagen :) Bättre kunde det inte bli :)

Terassfest!

Igår bjöd jag in till fest haha :) Det var en underbar dag här i Santiago, 30 grader varmt, blå himmel, inte ett moln på himelen. SÅ jag bokade takterassen och bjöd in tjejerna för att sola på dagen. Dom droppade in en efter en, och vissa som jag inte ens kände kom haha, eller jag vet ju vilka dom är för jag har sett dem i skolan :P Tillslut var vi iaf 10 tjejer som låg och solade hela dagen på taket.
När kvällen kom åkte alla hem, alla hade planer. Men jag och Rachel gick till affären och köpte kött och dricka :) På kvällen kom det annat folk och vi hade en barbeque :) Det var jättemysigt!
UNDERBARA Chile!!! Njuter av varje dag här.. Men verkligheten kommer närmare och närmare...
Jag, Rachel och Maria
Helt magiskt här uppe på kvällarna! Igår var perfekt. Shorts och tshirt sent in på natten
Marias kompisar från Valparaiso skulle komma, några chilenarsvenskar.. Men de kom inte, så hon bjöd in några fotbollsspelare :P Kända dessutom.. Men något hände, så jag följde aldrig med ut! Tur det, det verkade ha gått vilt till haha :) Maria är ju på sjukhuset just nu.. Hon ramlade tydligen  trappan igår för att det hade varit mörkt så hon kan inte gå... Stackare!
MYSIGT VA :)

Kvällsrån

Jag var nyss ute på en kvällspromenad med Don Christian (som jag kallar honom) :) Plötsligt kommer det två småkillar, i typ 14 års åldern och går förbi oss snabbt. Jag lägger märket till hur en killen håller ena handen innanför sin tröja och jag säger till Christian "Jag lovar att han har en pistol eller kniv där.." Christian säger då "Jag lovar dig att dom kommer råna den där tjejen som går där.." Killarna går förbi kvinnan, jättenära henne.. Sedan saktar de ner och hon svänger in runt hörnet på huset och killarna går efter. Jag och Christian säger hejdå, jag går in till mig och han börjar gå hem till sig. 2 min senare får jag ett sms "Dom rånade henne!! Killarna kommer kommer springande här och hon skriker.. "
Tänk, jag har börjat bli van. Redan när de gick förbi mig visste jag att ångot skulle hända! FAITERS som man säger här i Chile.. Snorungar!!

Fredag!

Goooooodmorgon amigos!
Vaknade kl 6 av att min klocka ringde, men kunde glad stänga av den igen, ledig VARJE fredag :D Så nu vaknade jag igen, 3 tim senare.. Ikväll ska jag och Lauren ha mysdag, det är dåligt väder ute så vi sk ha Gossip Girl maraton med Chips och pizza och cola. Det kan man unna sig ibland :) Ska hem till henne snart, måste bara ringa henne och kolla om jag ska ta med mig något!
Jag älskar gossip girl men det var sjukt längesen jag såg det, har missat 2 sesonger tror jag!!!! SÅ jag har mycket att ta igen idag! När jag bodde i Madrid med Helena kollade vi på Gossip Girl heeeeela tiden, man blir fast!
Sen någon gång under eftermiddagen eller tidig kväl ska jag ringa en tjej som heter Romina som jag ska ska köpa ett linne av för 5000 pesos, ca 60 kr!
Såhär ser den ut :)




Tack vare min snälla hjälpsamma pappa får jag mitt nya bankomatkort på söndag! Han expressskickade det till Tyskland och inte till Chile eftersom det är så riskabelt att det kommer bort. Så han skickade det till Tyskland till Sarahs föräldrar och dom kommer hit på lördag kväll :) Så äääääntligen.. Men jag är nervös att oturen ska komma fram igen och något ska hända. Varför blir jag av med så mycket här i Chile men inte i Sverige?! Fattar inte riktigt... Får ta med mig Sarah varje gång jg ska ta ut pengar, sen får hon se till att jag stoppar det på ett bra ställe varje gång haha!
Ha en bra helg allihopa :) Pusss

Övernaturligt..

Ni som känner mig bra vet att jag tror på något övernaturligt. Inte bara för att jag tror på det, utan för att jag varit med om mycket som tyder på att det finns något. Det är inte många som tror mig när jag berättar vad som hänt, de flesta tycker nog att jag är konstig eller att jag bara inbillar mig saker. Men jag vet att det jag sett och upplevt är på riktigt. Det hela började för ca 2 år sen.. Jag började helt plötsligt känna att jag inte var ensam, jag kände det så otroligt starkt vissa nätter nere i källaren. Jag kan ligga hemma med alla fönster stängda och plötsligt blåser det en kall vind över mig och sängen sjunker ner bredvid mig som om någon sätter sig på sängkanten. Jag har även vaknat upp exakt samma tid flera nätter i rad av att jag fryser otroligt mycket. En kväll stod jag nere i tvättstugan, jag får en känsla av att någon står bredvid mig och jag börjar frysa och sen är det som en svag viskning i örat samtidigt som dörrhandtaget faller ner på golvet.. Jag vet, ni måste tycka att jag är störd, men det finns något i mitt rum. Jag vet inte om det är en skydsängel, någon som bott där innan eller vad det nu kan vara. Men den har aldrig gjort mig illa..
I början var jg jätterädd, men sen började jag vänja mig. Jag har läst böcker, artiklar och sett dokumentärer att man inte ska försöka göra "dom" arga eller försöka bli av med dom, för då blir de upprörda och om de vill kan de skada en. Det sjuka är att ibland kan jag vakna upp på morgonen med en bula i pannan, det har hänt några gånger och jag har ingen aning om vad som hänt under natten. Helli sov hos mig en natt och hade vankat av att jag betädde mig jättekonstigt, jag hade varit så läskig att hon inte hade vågat väcka mig, jag sov men det var som om något levde inne i mig.... :/
När vi åkte till Gran Canaria förra året vaknade jag upp mitt i natten av att någon/något klappar mig på kinden, jag var så trött och somnade bara om utan att tänka på det. När jag vanknade på morgonen var vissa av mina kläder från garderoben nedslitna på golvet och min dörr stod vidöppen, det kan ju varit en inbrottstjuv, men inget var stulet och varför klappade någon mig på kinden?? Det är så otroligt obehagligt..
Det värsta som hänt hände förra vintern. Jag hade varit ensam hemma några dagar för mamma och pappa var bortresta. När jag är ensam hemma är jag livrädd. Jag går helst inte ner i källaren själv (där jag har mitt rum) så jag sover för det mesta uppe på övervåningen och när jag måste gå ner för att hämta kläder eller något ringer jag någon så jag inte är ensam. Hur som helst, jag hade varit själv några dagar och varje kväll började persiennen att gunga fram och tillbaka fram och tillbaka.. Dent var ingen blåst genom fönstret och inget som kunde orska en vindpust.. Det slutade emellanåt, men började oftast på kvällarna .. Efter några dagar kom Nathalie hem till mig, vi skulle föra innan vi skulle ut.. Jag berättade för henne om vad jag kan känna och hon trodde på mig.. När vi ska gå hemifrån står vi utanför huset för att vänta på taxin.. Plötslgit hör vi en dunk, men verkligen en dunk innifrån, vi kunde höra det från gatan utanför och det börjar rycka hysteriskt i dörrhandtaget innifrån!!!! Tro mig , jag började gråta och den natten sov jag inte hemma själv!!!!!!!!
Det låter jättemärkligt och overkligt.. Men jag tror att jag är öppen för att kunna få kontakt med dom och jag tror att det bara är de som är öppna för som kan känna något och en del som kan få kontakt med dom..
Christian är exakt likdan som mig, han har varit med om sjuka grejjer, steg som börjat som små men sen blivit som om någon hoppar på övervåningen och han har varit ensam hemma.. När vi är hemma hos mig känner både han och jag att vi inte är ensama.. Idag kände vi det otroligt starkt. Utan att höra så jättekonstiga ljud kände båda att något fanns där hela tiden. En gång hörde vi nycklar läggas på bänken innanför ytterdörren (utanför mitt rum) men det var ingen som var där.. Det är en känsla båda har, men den är svår att förkara men vi känner starkt att vi är iakktgna..
Jaja, nu ska jag sluta låta som ett psyco, sköt om er :)

CHILE - PERU

Igår var det fotboll och hela Santiago var taggad! :)
Jag mötte upp Maria, Javi och Caro kl 17.30 och gick och åt middag i Bellavista, sedan mötte vi upp Taru, Jonna, Atloc, Felipe, Felipe och Sarah kl 7 för att hitta en bar där vi kunde se matchen.
Vi hittade ett bra ställe, inträdet var 1600 pesos, ca 20 kr MEN man gick 1 liter öl / pers gratis på köpet! :D
Stämningen var sjuk, alla var heeelt galna, inte som hemma i Sverige :P
Chile gör mål efter några sekunder in i första halvleken, sen dominerar dom första halvleken, i andra halvleken händer samma sak, PANG mål efter bara några sekunder och sedan vann dom med 4-2.
Efter matchen gick vi till Plaza Italia där alla samlades för att fira.



Plaza Italia







Internationella dagen

Idag, 12 obtober var det internationella dagen för oss utbytesstudenter som jag pratat om.. Alla länder var inte med med Frankrike, Tyskland, Holland,Italien, Brasilien, Mexico, Brasilien, Colombia, Norge var med och hade utställningar om sina länder. Tyskland bjöd på bratwurst, Italien på ngn italiensk mat, Frankrike på crepes, Brasilien på ngn chokladbakelse, lyckoarmand och ngn alkohol man och Mexico på tequila :)
Sedan var det uppträdanden :)
Italien dansade folkdans, Brasiljanarna dansade någon slags dans och mexikanarna sjöng och dansade..



Jag och tvillingarna Marina och Mariana från Brasilien.
Jag ägnade mest tid vid det Brasilanska ståndet. Jag vill ju åka till Brasilien i Januari innan jag kommer hem till Sverige. Tyvärr har jag ingen att åka med, men när jag väl är så nära Brasilien vill jag dit. När skulle det annars ske liksom? Jag vill inte att det ska stoppa mig att jag inte har någon att åka med. Så jag ville prata lite om vilka delar av Brasilie som är bäst om jag åker själv, jag vill ju gärna åka till Floranopolis. Och det rekomenderade dem. Södra Brasilien är det lugnaste och renaste och inga problem att åka till själv. Det är ett paradis!! :)



Chi chi chi le le le VIVA CHILE! :)





!!!

HALLÅ, GLÖMDE JU BERÄTTA!! Jag var med på storbildsskärmen 8 ggr under konserten! Rekord.. Tror aldrig ens jag varit med någongång innan :)

Ricisimoo ;)

Ville bara slänga in en bild på min otroligt goda mat jag lagade :)
Kyckling med paprika, lök och curry sås med ris :)

Don Omar!!

Igår var vi på Don Omar konserten. Hade jättehöga förväntningar, men blev lite besviken.. Jag ska berätta kvällen för er. Det började med att Jag och Sarah gick hem till Jonna och Taru. Vi började med tt beställa hem mat, det skulle ta 15 min, vi väntade i en timme OCH 15 min....
Sarah var lite missnöjd med storleken på sin pizza haha



Sedan började kvällen :) Med pisco ute på balkongen..



När klockan var 20.30 tog vi en taxi till stadion där konserten var!
Det var inte så mycket kö när vi kom dit, så vi satte oss i lugn och ro och drack upp vår medtagna piscola vi hade :)

Jag och Sarah :)
Först var det något förband i 15 min, sen kom Don Omar in... Men det var absolut ingen speciel entrence.. Någon presenterade honom, sen började musiken spelar sen kom han bara in, och började sjunga..
Taru och Sarah
Det var lite skumt, jag hade verkligen förväntat mig att chilenarna av alla skulle dansa och att det skulle vara drag. Riktigt så var det inte.. Vi stod jättelångt frm, ca 5 meter från scenen eller så.. Men det inget tryck, man kunde röra sig fritt och folk dansade knappt, bara vi typ haha :) Vi var ju jättetaggade!!!
Don Omar!
Efter konserten försvann han bara, man uppfattade knappt att det var slut hahah.. Jag var heeeeelt säker på att han skulle komma in igen och typ sjunga Danza Kuduro igen eller ngt, men icke... Han hade gått och skullle inte komma tillbaka. Konchalant tycker jag :/ Sen blev vi bokstavligen utslängda hahaha vi fick inte vara kvar i lokalen..
Gissa vad jag gick av vakten? Jo en handduk som Don Omar hade torkat sig med hahaha ;) Det ni!
Vi blev hämtade av Caro och Javi som tyckte att det var farligt för oss att vara där utan chilenskt sällskap haha.. Sen åkte vi till en bar i Bellavista, sedan vidare till en klubb! När dom avslutade kvällen med att äta completos tog jag en taxi till El tunel där Christian var, sen åkte jag hem..
Idag fick jag ääääntligen sova ut, har inte gjort det på flera dagar, så vaknade kl 1, stekete ägg och bacon sen gick jag och sarah till Parque Bustamante och solade :) Det var jättemysigt.. Jag fick en beundrare. En kille som gick runt och sålde glass.. Han kom hela tiden och berömde mig för att jag var vacker tyckte han.. Han var så irritirad på sig själv att han inte hade kamera med sig haha..


Filmkväll

Hahhha, som sagt, såhär såg vår filmkväll ut, antingen sov jag, eller så trackade jag Carolina haha :)


Asado en cajon del maipu

Heeej på er :)
I fredags hade vi utflykt med lärarstudenterna. Vi träffades utanför skolan där skolan hade abbonerat en buss för oss. Därifrån bar det av till Cajon del maiu, ca 1,5 timme utanför Santiago. Alla kom inte, då det inte var obligatoriskt, men vi var nog ca 30 per ändå.
Väl framme vid Cajon började vi grilla, eller inte alla, inte jag haha :) Jag spelade fotboll istället.
Jag lärde henne klockan.. När man ska kicka, först 1, sen 2, sen 3 osv.. Jag och Zandra kunde sysselsätta oss med det i timmar när vi var yngre, tror vi kom upp i ca 70 kickar eller ngt :P
Maten var jäääättegoood, chorripan (korv med bröd typ) sen kycklingklubbor och jättegott kött, sen fanns det msssa läsk, bröd och annat gott. Alla hade tagit med sig egen sallad eller papamayo och annat tillbehör som vi delade.
Efter maten gjorde alla som dom ville. Jag gick och joinade dom som spelar volleyboll. Jag kan ju säga såhär, jag har fortfarande ont. Bollen var stenhård och min hand e nu svullen!! Sedan spelade vi spökboll, ni vet när man ska kasta bollen på varandra (med den här stenhårda bollen!!!) Sedan skulle vi leka hela havet stormar.. I Sverige är vi normala och går runt stolarna, men nu skulle man dansa runt, göra olika dansar och verkligen shejka.. Ni kan ju gissa vad obekväm jag kände mig hahaha.. Med allla andra som satt runt om och tittade på, och lärarna och allt. Tur att jag åkte ut fort..
Vi var där frn ca 11 - 17.30, så en heldag! Men det var rätt kalls och jag var stelfrusen.. I bussen påväg hem somnade jag direkt.. Alla skulle egentligen ha åkt hem till David efter för att förfesta och sedan gå ut, men jag var heeeeeeeelt död.. Så jag åkte hem och sen kom Javi och Caro hem tilll oss för att titta på film ist. Men jag sov mesta tiden då också, sov när de kom, somnade under filmen, och sov när de gick haha.. Men får skulle på att jag inte är helt frisk heller.

Internationella dagen för alla utbytesstudenter

Den 12 oktober ska vi ha en internationell dag för alla utbytesstudenter. Då ska Någon ifrån varje land ha tagit kommandot och styrt upp något som är typiskt för sitt land. Alla är ju minst 10 pers från sina länder, men vi svenskar är två haha! Därför har allt fallit på mig och Rachel.
Detta är vad vi planerat:

TYPISKT SVENSKT

(Vi kommer visa bilder, eller ha en stor plansh med bilder och texter på engelska och spanska)

-       Midsommar

Här tänkte vi bjuda på sill om vi kan hitta det på JUMBO och sen visa youtube klipp när svenskar dansar runt midsommarstången

-       Midsommar latino i Rinkeby

Sedan har vi motsvarigheten, midsommar för latinos som håller till i Rinkeby.. Kan ju vara roligt för Chilenarna att se :)

-       Valborg

Valborg klassiskt sätt med brasa eller ungdomligt sätt i Uppsala :)

 

-       Påsk

Alla små gulliga påskkärringar som går runt med sina hucklen och kvastar

 

-       Svenska landslaget i fotboll

 

-       Svenska flaiters :P haha (fjortisar)

Här ser ju alla flaiters ut på ett sätt, och det är typ en del av kulturen, för alla pratar om flaiters som en slags folkgrupp haha! Därför vore det ju kul att visa motsvarigheten i Sverige, nämligen alla uuuuuberfjortisar :P

 

-    Svensk tobak (SNUS)


-       Vasaloppet


-       IKEA


-       H & M

 

MAT

(Vi kommer ha ett bord uppdukat med olika smakprov på svensk mat. Vore ju roligt at bjuda på surströmming)

-       Svensk mat

Maten är ju ett måste, får se hur mycket vi kan hitta på JUMBO som är en mataffär med europeisk mat (falukorv, knäckebröd, sill, köttbullar, kaviar, kräftor


Sverige bilder

(Kanse ett bildspel på skärm?)


-       Norrland

-       Skåne

-       Skärgården    (Skriva ut och sätta upp på en plansh)

-       Stockholm

-       Gotland

-       Öland

-       Svenska skogar

-       Fjällen

-       Kungsträdgården

-       Förorten

-       Kungs/drottningsgatan

-       Gamla stan

 

Musik

(Musik som spelar i bakgunden)

-       Gyllene tider

-       Abba

-       Carola

-       Schlager låtar

 

Flagga

Flagga är ett plus om vi kan få tag i, antingen som duk på bordet eller hängande framför bordet :)

 

Här är några av bilderna vi kommer att visa :)

Valborg i Uppsala - Forsränning

Rapsfälten i Skåne

Underbara Visby

Köttbullar...

Fina fina Stockholm

SKÅNE

Usch, äcklig sill haha, men såå svenskt

Visby!

 

Norrland

Alla barrskogar vi har..

En typisk svensk liten fjortis haha

Gamla stan!

Midsommar :)

Kungsträdgården

Badklippor i Stockholm

 

Raukar på Gotland

Valborg i Uppsala :D

Norrland!

Kallis i Visby!

Stockholms skärgård

Plattan i Stockholm

Traditionell Valborg

Stockholms förort

 

Söta små påskkärringar

 

 

När jag tänker efter är ju Sverige heeeeelt underbart!! Så fint! Hur kommer de andra studenterna inte kunna gilla Sverige, med den här presentationen? :)


Min nya passion

Jag verkligen ÄLSKAR att laga mat!!! Jag tycker det är så himla roligt!!! Jag lagar rätter jag aldrig har gjort innan och provar mig fram, går till marknaden och köper grönsker och ingredienser som ser spännande och goda ut, googlar hur jag kan använda dom och börjar laga :) Jag ligger till och med och tänker ut kvällen innan vad jag ska laga dagen därpå och sen är jag för ivrig att vänta till midagstid så jag börjar innan bara för att jag tycker det är kul :)
Jag lagade just det godaste jag gjort under mina 23 år. Stekt potatis med kyckling och gorgonzolasås och röd paprika och sparris vid sidan om :) Riiiicoooo!!!!

Kloning?

Har känt mig väldigt nere de senaste dagarna.. Först och främst för att jag vet att det kommer bli tungt at lämna Chile snart :/ Jag vet att jag inte ska tänka på det nu, men det kan vara svårt att låta bli ibland. Men även pga av en annan sak. Jag vill ventelera mig, förklara allting, ha någon att diskutera med och utbyta åsikter.. Men jag vill nog inte skriva ut det på bloggen ändå. Och även om jag skulle prata med någon så är det i slutändan mina egna åsiker som räknas trotsallt, eftersom det är mina val. I slutändan är det jag som står kvar, bara jag med mina tankar.
Det känns som att jag inte räcker till. Folk drar i mig från alla håll. Vart ska jag gå? Det är så mycket jag vill göra, och ibland måste man göra sina val om man inte kan kombinera ihop alla olika val. Men då blir det sura miner.. Men jag då? Jag har bara 3 månader kvar. Jag måste ju göra det som känns bäst för mig och inte för andra.. Eller hur? Det känns som att folk tror att jag väljer bort dom för andra personer, men det gör jag verkligen inte. Men ingen vet riktigt hur jag känner och det är otroligt jobbigt.. Måste hela tiden försvara mig och planera planera för att alla ska bli glada och nöjda, men det går inte hela tiden..
Jag trodde aldrig det här skulle hända, men nu har det hänt och det finns inte så mycket jag kan göra åt saken. Även fast det komplicerar mycket är jag glad att det har hänt. Det har hjälp mig med en väldgit viktig sak, med något som jag inte klarade av att lämna hemma i Sverige, men som nu är som bortblåst .. Men nu är det strid mellan hjärnan och hjärtat.

Långledigt!

Gud vad skönt, hade sista lektionen idag för veckan, mellan 8-09.10 haha :) Lätt som en plätt, men jag har alltid svårt att komma upp på morgonen..
Igår var jag ju på AfterOffice med Christian, det var väl sådär.. Inte såå kul, men musiken var bra.. Åkte hem tidigt, så var hemma redan kl 12.
Ikväll är det födelsedagsfest, Christians kompis fyller år, så ska dit med honom och Maria Angeles :D
På Fredag (imorgon) ska aaaaaalla lärarstudenter på universiteted grilla! En buss hämtar oss 9.30 utanför skolan och kör oss till Cajon del Maipu där vi ska ha barbaque. Efter det är jag hembjuden till David i min klass med alla andra chilenare :)
På lördag ska vi ha poolhäng hemma hos Jonna, Taru och Julie och dricka drinkar och beställa mat innan vi ska iväg på Don Omar konserten :D:D:D
Som ni ser har jag en fullspäckad och rolig helg som väntar mig.
NU har jag precis gjort iordning kycklingsoppa och mackor, ska äta upp det sen ta en dusch, sen lägga mig och vila för att inhämta energi :)

Bloggtorka..

Har inte så jättemycket att skriva om.. Gör typ samma sak varje dag haha.. Skolan, träffar Christian, är med kompisar, pluggar, solar och går ut :) Så finns inte så mycket att berätta.
Men i lördags hade vi un asado på vår terass! Grilldag på svenska. Det var mysigt! Vi va rätt många, ca 30 pers tror jag.. Kände inte ens alal och det var hemma hos mig hah. Enda jobbiga var när vi skulle köpa alt kött och dricka. Om viskulle gjort på mitt sätt skulle alla köpt det som den själv ville äta och grilla och köpa den dricka de själva vill. Självklart dricker int ealla lika mkt, äter inte lika mycket eller gillar samma mat. Men nej nej så gör man tydligen inte i Chile, då är man konstig. Nu skulle allt köpas gemensamt mellan ca 15 pers :O ONÖDIGT som fan.. Men men, jag hade inge talan där.
Grillmästaren Felipe
Mmmm, mat :)
Jag och Satu
Jag och Carolina
Jag och Jonna
jag och Charlie
Alla drog hem skittidigt, för sedan skule alla hem på fest hemma hos Jonna Taru och Julie. Men jag har Christian hade bestämt att vi skule ut tilsammans. Eftersom vi inte direkt har gemensamma kompisar hängde jag med hans kompisar hem till Edys (Partyhuset) där har jag alltid skitkul. Var även med Lilith som bor där :) Skitgullig tjej!
Erik hjälpte mig att förbättra mina kunskaper i merenge och bachata





Charlie, Christian, Javiera, Lilith och Erick!



Sen bar det av till en hemmafest där jag stötte på ALLA idioter som var med på Atacama resan. Det var mindre kul. Det kändes som att dom pratade bakom ryggen på mig hela tiden. Så jag och Cristian tog en taxi hem ist!
NU ska jah lägga mig och ta djupa andetag för jag är på otroligt dåligt humör! Pga all snesteg som jag tar hela tiden, allt som blir stulet och allt skit jag råkar ut för. Ikväll ska jag och Christian på "Afteroffice" det är som afterwork typ, fast en klubb.. Man måste vara uppklädd och jag har ingen aning om vad jag ska ha på mig, han sa åt mig att möta honom i klänniga.. Usch dont like it, AT ALL!!! ska jag ha tygskot till eller? Klackar vill jag inte ha, inte kul att vara 2 huvuden längre än alla.. Så jo, converse får det väl bli. Men då ser mina ben så jvla tjocka ut.. Stort problem va ? ;) haha

Finns det någon som har mer otur? :(

TREDJE bankomatkortet.. Stod i Los leones för att ta ut pengar, var redan irirterad för den här dagen har varit en skitdag.. Vad tror ni händer ? Jag får blackout och slår in fel kod 3 ggr och maskinen tar mitt kort. Detta var det enda kortet jag hade... Annars har jag alltid haft 2, ett extra liksom. Men efter att mitt andra kort blev stulet så skickade pappa ett nytt, ca 6 veckor sen, det har kommit bort i posten.. Så nu har jag inget kort, och endast c 150 kr att leva på.. Jag ska betala hyran om 4 dagar..
Jag blir så trött på mig själv...
- Efter 3 dagar i Santiago blir min plånbok stulen med mitt bankomatkort, försäkrngskort, pengar, körkort PLUS plånboken i sig själv som var dyr och fin
- Efter3 veckor glömmer jag mitt nya bankomatkort i maskinen och går därifrån
- Pappa skickar ett nytt som kmmer bort i posten
- Jag tappar min mobil i toaletten!! Den går sönder och alla nr försvinner
- En helg senare tappar jag min nya mob i toaletten så den låg i framfickan :/ Den får torka under natten och som ett mirakel fungerar den dagen efter
. Idag slog jag fel kod och maskinen tog de sista kortet jag hade..
SER NI? jag är inte menad att ha varken bankomatkort eller mobiler...

RSS 2.0